Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

Završen IV Međunarodni sajam „Zdravo- domaće -prirodno“

U Zaječaru, u organizaciji Regionalne privredne komore završen je IV Međunarodni sajam “, „Zdravo- domaće -prirodno“. Sajam je održan od 02. do 03.oktobra 2015.godine u sali Nacionalne agencije za regionalni razvoj i na gradskom trgu. Po broju izlagača iz Srbije, zemalja okruženja i EU zemalja, ovogodišnji Sajam prevazišao je sve dosadašnje manifestacije ovog tipa i na najbolji način promovisao naš region. Brojnim posetiocima sajma na svečanom otvaranju obratio se predsednik Regionalne privredne komore u Zaječaru, Dejan Tošić:
„Uspeli smo da ovogodišnji sajam podignemo na jedan viši nivo, samim tim što ove godine imamo preko 250 izlagača iz Srbije ali i inostranstva. Sajam „sa dušom“ kako ga nazivaju je međunarodnog karaktera i sa zadovoljstvom možemo predstaviti i poželeti dobrodošlicu izlagačima iz Slovačke, Danske, Italije, Grčke, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine kao i izlagačima iz svih krajeva naše zemlje.“


Otvaranju su prisustvovale brojne zvanice: dr Vlado Kovačević, savetnik Ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Miroslav Miletić, potpredsednik privredne Komore Srbije, Kostas Georgakos, predsednik Grčko srpke komore, predsednici i predstavnici opština Timočkog regiona, načelnici Borskog i Zaječarskog okruga, predsednici i predstavnici regionalnih privrednih komora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Slovačke i Grčke, kao i brojni privrednici.
U ime Gradske uprave Zaječar otvaranju sajma prisustvovao je dr Mirko Nikolić zamenik gradonačelnika Zaječara."U teškom ekonomskom trenutku ali i u teškom vremenu za samu privrednu komoru, kroz ovaj sajam i ostale aktivnosti Komora je modernim pristupom i metodama potvrdila i nametnula novu ulogu, značaj i potvrdu za postojanjem. Razvoj male privrede je prioritetni cilj svih strategija razvoja. Regionalna privredna komora Zaječar, Grad i privrednici su na istom zadatku, ako delujemo zajedno, rezultati moraju doći", istakao je Dr. Mirko Nikolić.
Uspešan početak sajma kao i dobrodošlicu svim prisutnima poželeo je i Episkop Timočki Ilarion:„Slogan ove manifestacije koja traje već nekoliko godina „Zdravo, domaće, prirodno“ je slogan koji okuplja sve nas i motiviše da nastavimo sa ovakvom tradicijom. Zahvaljujući ovakvoj manifestaciji mnogim ljudima širom sveta pružamo gostoprimstvo, ali i mogućnost da predstave svoje proizvode i daju svoj doprinos ovom sajmu u skladu sa svojim mogućnostima.“
Četvrti Međunarodni sajam „Zdravo- domaće -prirodno“ je otvorio dr Vlado Kovačević, savetnik Ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine. Pohvalio je Regionalnu privrednu komoru Zaječar na prepoznavanju značaja i promociji tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda, tako da ne iznenađuje povećanje broja izlagača na sajmu.
"Značaj poljoprivrede Republike Srbije je evidentan i to je praktično jedan od najznačajnih sektora. I pored dobrih proizvodnih i izvoznih rezultata smatramo da Srbija ima potencijale za bolje i taj potencijal vidimo u tradiciji poljoprivrednih proizvoda takozvanih proizvoda sa dodatom vrednošću. S tim u vezi postoji zadatak koji zajedno moramo da uradimo a to je uvođenje tržišnih standarda i sertifikacija naših tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda. U tom cilju Ministastvo poljoprivrede i zaštite životne sredine ima brojne subvenicje koje pomažu tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju", rekao je dr Vlado Kovačević.
Načelnik zaječarskog okruga, Vladan Paunović je da proizvodnja zdrave i prirodne hrana perspektiva razvojaTimočke krajine.
Kao prateći program Sajma organizovane su dve prezentacije: „Organska proizvodnja u Republici Srbiji“ koju je održala Slavica Stevanetić, savetnica u Udruženju za polјoprivredu PKS. O sertifikacija u organskoj proizvodnji govorio je predstavnik ovlašćene kuće za izdavanje sertifikata CONTROL UNION, DANUBE d.о.о.
Ova jedinstvena manifestacija održava se sa ciljem promocije tradicionalnih, domaćih proizvoda i prava je prilika za širenje tržišta prirodnih proizvoda, povećanje proizvodnje i plasmana, ali i za razmenu znanja i iskustava.
Posetioci su imali priliku da nauče mnogo o tradiciji našeg naroda. Pre svega o hrani koja se nekada spremala, a kojoj se sve više vraćamo, pre svega zato što je, kao što i slogan sajma kaže - zdrava, domaća i prirodna.
Zadovoljnim izlagačima su drugog dana dodeljene zahvalnice za učešće na Sajmu. Za njih je ovo bila još jedna prilika da prezentacijom svojih proizvoda dođu do potencijalnih kupaca.

Galerija slika - Otvaranje sajma, I dan

Galerija slika - Dodela zahvalnica izlagačima, II dan


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanje
parlament
RS MTTT baner

.