Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

Informacioni centri za standarde

Nova usluga – besplatno čitanje standarda 

Imajući u vidu sve tehnološke, ekonomske i društvene koristi od standarda za mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP), koja danas čine oko 99% pravnih lica u Srbiji, Institut za standardizaciju Srbije (ISS) je, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Privrednom komorom Srbije (PKS), formirao informacione centre u regionalnim privrednim komorama u šest gradova Srbije – Subotici, Novom Sadu, Valјevu, Zaječaru, Kragujevcu i Nišu.
Ova nova usluga kreirana je upravo u cilјu informisanja predstavnika MMSP-a i ostale javnosti o najnovijim izdanjima standarda i standardizaciji uopšte. Ovo je prilika da se predstavnici MMSP-a, uz pomoć obučenih zaposlenih iz regionalnih privrednih komora (RPK), upoznaju sa važećim srpskim standardima koji su im važni za poslovanje, kao i da besplatno pristupe njihovom sadržaju.

Kako do teksta standarda
Nakon pristupa bazi od više od 30.000 važećih srpskih standarda na veb-sajtu ISS-a, u čemu će zainteresovanima pomoći zaposleni RPK-a, vrlo lako se unosom oznake traženog standarda u polјe za pretragu dolazi do teksta standarda u pdf-u, koji se može čitati, bez štampanja ili preuzimanja.

Ukoliko zainteresovani nisu sigurni koja je oznaka standarda koji im je neophodan, takođe uz pomoć zaposlenih RPK-a, u naprednoj pretrazi standarda, nakon izbora opcije objavlјeni standardi, u neko od polјa, recimo „deskriptori”, mogu se uneti klјučne reči (npr. kvalitet, bezbednost informacija, električni uređaji i sl.). Nakon toga klikne se „traži” i dobije se lista svih važećih standarda čiji deskriptori sadrže pomenute reči. Potom klikom na želјeni standard dobija se osnovni opis standarda i ukoliko je to standard koji zainteresovani žele da čitaju, zaposleni RPK-a će im omogućiti pristup tekstu standarda.


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanje
parlament
RS MTTT baner

.