Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

OKRUGLI STO O NACRTU ZAKONA O UGOSTITELJSTVU

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Privredna komora Srbije (PKS) organizovali su 19. juna 2018. god. okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o ugostiteljstvu.
Sekretar za turizam Miroslav Knežević naveo je da su se, imajući u vidu regulativu Evropske unije, regulativu razvijenih turističkih zemalja, stepen dostignutog razvoja turizma u Srbiji, kao i zahteve ugostiteljske privrede, stvorili uslovi da se donese poseban Zakon o ugostiteljstvu kako bi se ta oblast sistemski regulisala.
Predlog pomenutog zakona nastao je kao rezultat analize stanja na turističkom tržištu i sagledavanja problema sa kojim se suočavaju akteri ugostiteljske privrede.

Kao prioritetan zadatak u Predlogu zakona o ugostiteljstvu definisana je potreba smanjenja sive ekonomije u ugostiteljstvu.
Pomenutim predlogom uvodi se centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma (E turista) kao jedinstven i centralizovan elektronski informacioni sistem, koji sadrži sve relevantne podatke o pružaocima usluga smeštaja i objektima za smeštaj, preko koga se vrši njihova evidencija i unose drugi podaci proistekli iz obavljanja ugostiteljske, nautičke i lovnoturističke, odnosno turističke delatnosti.
Uređuje se i prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti, prava lica i zaštita prava lica čiji se podaci prikupljaju i obrađuju, ograničenja zaštite podataka o ličnosti i obezbeđenje podataka, na način propisan zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.
Takođe, predloženim zakonom se propisuje da će se svako izdavanje smeštaja na period kraći od 30 dana smatrati pružanjem ugostiteljskih usluga smeštaja.
Uvode se znatne olakšice fizičkim licima, pružaocima usluga smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskog turističkog domaćinstva. Naime, ukida se dosadašnja obaveza pružanja usluga preko posrednika, zatim paušalno plaćanje boravišne takse i druge olakšice.
Nakon što su predstavnici Ministarstva izložili predložena rešenja iz Nacrta zakona o ugostiteljstvu, učesnici okruglog stola, predstavnici privrednog sektora, akademske zajednice i stručnjaci u ovoj oblasti, u formi pitanja i komentara, izneli su svoje stavove o tekstu pomenutog Nacrta zakona.
Primedbe, predlozi i sugestije mogu se dostaviti zaključno sa 20. junom elektronskim putem na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili poštom na adresu Omladinskih brigada 1, Beograd, sa naznakom „Javna rasprava – Nacrt zakona o ugostiteljstvu”

Izvor: http://mtt.gov.rs/


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanjeprijava trenera u dualnom obrazovanju
parlament
RS MTTT baner

.