Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

Projekti

Za Srbiju pristupanje Evropskoj uniji definisano je kao prioritetan i dugoročan strateški cilj. Ostvarenje ovog cilja omogućiće Srbiji učešće u razvoju evropske i svetske ekonomije, politike i kulture. Zahtevnost i sveobuhvatnost tranzicionih i reformskih procesa predstavlja posebno iskušenje za države zapadnog Balkana, uzimajući u obzir, pre svega, izuzetno nisku polaznu osnovu, ograničene finansijske i ljudske resurse. U tom smislu, EU je u proteklih godina pružila značajnu finansijsku i tehničku pomoć ovim državama i regionu u celini.

Osnovni instrument finansijske podrške u periodu od 2000-2006. godine bio je program CARDS. Prvenstveni cilj ovog programa je bio da podupre učešće država zapadnog Balkana u Procesu stabilizacije i pridruživanja, kroz finansiranje projekata, koji doprinose rekonstrukciji i stabilizaciji regiona, sprovođenju pravnih i institucionalnih reformi, ekonomskom razvoju i smanjenju socijalnih razlika, podsticanju obrazovanja i stručnog usavršavanja, te unapređenju regionalne saradnje.

Od 2007. godine državama zapadnog Balkana na raspolaganju je novi jedinstveni instrument finansijske podrške - Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) - koji je zamenio do tada prisutne programe - PHARE, ISPA, SAPARD, CARDS. Strateški cilj ovog instrumenta je pomoć kako svojim članicama, tako i potencijalnim kandidatima i kandidatima za članstvo u EU, na njihovom putu u EU. Ova pomoć se ogleda u podržavanju različitih aktivnosti od jačanja kapaciteta institucija do povezivanja ljudi u pograničnim regionima, od uvođenja instrumenata vladavine prava do izgradnje infrastrukture, od podrške slobodi medija do podsticanja inovacija.

Domaći izvori finansiranja (Ministarstva RS, Fondovi, Agencije,) takođe izdvajaju izvesna sredstva za realizaciju različitih projektnih aktivnosti.

RPK Zaječar, kroz učešće na pozivima/konkursima za sredstva iz IPA fonda, programa prekogranične saradnje i drugih izvora finansiranja u saradnji sa relevantnim partnerima, nastoji da projektnim idejama obuhvati interese i potrebe različitih grana privrede i društva.

Pregled aktuelnih i realizovanih projekata RPK Zaječar možete videti ovde.


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanjeprijava trenera u dualnom obrazovanju
parlament
RS MTTT baner

.